Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2012 17:46 - Снимки от Египет 2007/2008 година Част 3
Автор: becksssss Категория: Забавление   
Прочетен: 6501 Коментари: 14 Гласове:
18

Последна промяна: 28.09.2012 17:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Преди време публикувах от стария си профил два постинга със снимки от Египет. Понеже той (профилът, не Египет) е с бан от близо едно хилядолетие, аз просто реших да го зарежа и да си направя нов акаунт. Не беше лесна раздялата, но, както всеки край, считам това за едно ново начало. Аз съм човек, който никога не живее с миналото - за мен миналото е само сбор от спомени, които с времето се изчистват от лошите и остават само приятните.
           Хайде, стига съм философствал.
           Та, сега пускам тук третата серия със снимки от една от най-многолюдните ислямски държави в света, и Ви каня на едно, така да се каже, виртуално пътешествие, като се надявам да Ви бъде интересно.
           За да не се губи ритъмът, ето и линкове към предишните две части на египетската ми епопея.

http://becksss.blog.bg/turizam/2012/04/17/snimki-ot-egipet-2007-2008-godina-chast-1.941356


http://becksss.blog.bg/drugi/2012/04/19/snimki-ot-egipet-2007-2008-godina-chast-2.942315


           Както виждате, в предните две издания на "Снимки от Египет" няма нито пирамиди, нито фараони, т.е. почти нищо, с което обикновено се асоциира тази страна. Това е така, защото реших да наблегна на нещо по-различно, нещо по-нетрадиционно. Дето се вика, пирамидите и Сфинкса всички сте ги виждали. Египет е огромна страна, с почти 80 милионно население и в нея са съсредоточени около 30% от световното културно-историческо наследство.
           Факт.
           Въпреки това, а може би - именно заради това, в Египет наистина има много за гледане, като към това "много" спада не само историята.

           Ами, да затягаме коланите и да потегляме.

           Започвам днешната виртуална разходка с няколко последователни снимки на много красив залез над Източна Сахара. Снимките са правени през около две-три минути (или малко повече - помня ли?) от борда на една яхта в Червено море. Насреща се вижда пристанището на Хургада, а в дъното - силуетът на планината Шаиб-ал-Банат, която изглежда измамно близко, но вдействителност е на около 30-35 км.
image

image

image

image



           Стига толкова залези, че голяма романтика стана. :))

           Отиваме рязко на юг.
           Една снимка от град Кена. Разположен по течението на Нил, на източния бряг и главен град на административна област (или, както я наричат в Египет, муфахаза) Кена. Градът е с население около 300 хиляди души, а точно през центъра му минава един от успоредните канали на Нил, които служат за напояване на плодородните земи наоколо. Интересно е да се знае, че самите канали са прокопавани още от древните египтяни с абсолютно същата цел - напояване и разширяване на плодородните площи около реката. Както разбирате, днес те са просто модернизирани и се използват с пълна сила.
           На снимката се виждат типичните представители на местното население в типични за тях ежедневни дейности, изразяващи се основно в седене на някоя ограда и лаф-моабет. Само в рамките на тази снимка наблюдаваме трима души, които са седнали и си говорят или просто зяпат нещо. В Египет това си е обичайна гледка - доста са мързеливи (което май важи за повечето араби) и обикновено седят някъде, пплямпат с някого и/или мандахерцат броеница в ръцете си.
image



И още едно фото от Кена. Това са едни от най-странните превозни средства, които съм виждал, макар да помня, че и в България имаше такива навремето, но май ги караха основно инвалиди. А тези ги карат здрави и прави индивиди и са нещо като малки таксита. Извинявам се за качеството на снимката, но е правена от автобуса и то - контражур, което е малко дразнещо.
image



Отиваме още пт на юг от Кена - в Луксор. Самият град Луксор ще го покажа в някой от следващите постинги по темата.
 
Това вече е свещенният Нил. Погледът е на юг - източният бряг е от ляво, а западният - отдясно на снимката, която отново е правена от автобуса, както вече сте се досетили. :))
image



Поглед на северозапад.
Нил и западният бряг.
В далечината се вижда и варовиковата планина Либия (сериозно - така се казва), където пък се намира най-големият некропол на света - Valley of the Kings или казано по нашенски Долината на Царете. Нарича се още Градът на мъртвите. До там, обаче, ще ви разведа малко по-нататък.
image




           Както казах преди малко, из историята ще ви разведа в някоя от следващите части на този своеобразен фото пътепис.

           Сега ще сменя рязко визията с три подводни снимки. Това е дъното на Червено море, което, както виждате, е доста синьо. :))
           Както и да е.

           Снимките са правени от кораб с прозрачно дъно. Казвам това, за да не се заблуди някой, че съм гмуркач или нещо такова. Нищо подобно - точно в ония години бях всичко друго, но не и гмуркач. Бях най-вече пияч, плюскач и... т.н., което, естествено, се бе отразило сериозно на фигурата ми. Е, не че съм бил някакъв дебелак, но бях доста закръглен, така да се каже. Точно след завръщането ми от Египет, аз взех мерки и отслабнах драстично в рамките на три месеца. Но това е една друга тема.

На снимките ясно се виждат кораловите рифове, с които е прочуто Червено море.
image

image

image

Може би забелязахте очевидната разлика между първите две снимки и третата. Това е така, защото при третата експериментирах с контраста и яркостта, за да се получи по-детайлно изображение. В резултат, на снимката се вижда дори една риба-папагал, плуваща леко в дясно от центъра. :))

           Продължаваме нататък с няколко снимки от Ел Гуна - египетската Венеция. Това е курортно градче на около 30 км. северно от Хургада. Доколкото си спомням историята, някакъв богаташ купил крайбрежието и прилежащата земя (която, както се досещате, е пустиня) за жълти стотинки и за няколко години го преврърнал в рай. Прокопали се изкуствени канали, в лагуната изградили изкуствени острови, а богаташите веднага ги накупили и си построили имения върху тях. Въпреки претенциозността си и скъпарщината, градчето изумява най-вече с премереност и пълната липса на какъвто и да е кич - нещо твърде често срещано из подобни места по света. Идеално съчетание на аристократизъм и непомпозност. :))

На първата фотография е островът с имението на собственика на кучето Рекс от прочутата криминална поредица (забравих какъв е по народност). Тук е живяла и самата немска овчарка, но, за съжаление, умира няколко месеца преди тези снимки, които са правени от лодка естествено. Както споменах, с изключение на самото градче, почти всички острови са частни зони и достъпът (поне до повечето тях) е забранен.
Сори, но не съм успял да избегна двете блядски кратуни с шапки, които се виждат на снимката.
image

image

image

image

И тук се виждат две блядски тикви. Както споменах в една от предните две части, руснаците бяха плъзнали като зараза из Египет и дори бяха принудили местното население да изучава руский язык като гламаво. Защото, както всички знаем, руснаците не обичат да говорят на никакъв друг език, освен на руски.

Хайде още пет снимки от Ел Гуна и да приключваме за днес.
image

image

image

image

image



           Предполагам, че особено последните няколко снимки са ви постоплили сърцата, предвид отиващото си лято. :))
           Това е засега от мен и от Египет. Ще продължим виртуалната разходка друг път.

           Чао!



Гласувай:
18



1. seasonofthewitch - На мен пък ми харесаха най-много ...
28.09.2012 18:00
На мен пък ми харесаха най-много първите три снимки със залезите:).В четвъртата оранжа взима превес и "убива" синъото.А в следващите светлината ми идва повече.Благодаря на екскурзовода за разходката:)
Поздрави!
цитирай
2. gosho568 - Къщурките на последната снимка са уникални!
28.09.2012 18:08
Поздрави! ;)
цитирай
3. анонимен - кога ще пуснеш
28.09.2012 18:45
снимките от м. рудник 95/96 година?
цитирай
4. sorsha30 - Много лоши снимки. . ., шегувам се. ...
28.09.2012 19:32
Много лоши снимки..., шегувам се.:))) Хареса ми постинга ти!
цитирай
5. анонимен - Бях в Кайро през
28.09.2012 21:00
2007-ма година, ама на практика имах един ден, за да видя пирамидите.
Останалата една седмица прекарах в съвещателни зали.
Блазе ти:)
цитирай
6. becksssss - снимките от м. рудник 95/96 годи...
28.09.2012 22:00
blogvblogbg написа:
снимките от м. рудник 95/96 година?

Тъпо и безинтересно. Предвидим си като пеленаче - сучиш, наакваш се и ревеш.
цитирай
7. becksssss - Много лоши снимки. . ., шегувам се. ...
28.09.2012 22:04
sorsha30 написа:
Много лоши снимки..., шегувам се.:))) Хареса ми постинга ти!

Е, аз не съм професионалист както някои хора тук. А и снимките са умишлено намалени като размер. Но иначе се радвам, че постингът ми ти е харесал.
цитирай
8. becksssss - angpiskova
28.09.2012 22:07
И от Кайро ще има снимки в следващите части. :))))
цитирай
9. lidis - Наистина снимките ти са с лошо качество, не е само размера...
29.09.2012 02:30
becksssss написа:
sorsha30 написа:
Много лоши снимки..., шегувам се.:))) Хареса ми постинга ти!

Е, аз не съм професионалист както някои хора тук. А и снимките са умишлено намалени като размер. Но иначе се радвам, че постингът ми ти е харесал.


Иначе има какво да се покаже качествено от Египет...Бях две поредни зимни летувания там и тази зима пак плануваме да сме за Коледа там.

цитирай
10. galinbalin - Една много важна фигура
29.09.2012 05:06
липсва на снимките... :-D
цитирай
11. becksssss - Благодаря, Лидис! Имам още дълго да ...
29.09.2012 10:35
Благодаря, Лидис! Имам още дълго да уча, докато достигна твоите висини във фотографското изкуство. Ти си моята пътеводна звезда във фотографията. :))
цитирай
12. becksssss - Една много важна фигура липсва на ...
29.09.2012 10:36
galinbalin написа:
Една много важна фигура липсва на снимките... :-D

Коя бе, Галинчо? Пак ли искаш да разточиш канадски лиги по щерка ми? :))
цитирай
13. анонимен - нищо не каза за египетските бабички,
29.09.2012 17:04
или викаш - не са по твоя вкус?
цитирай
14. becksssss - blogvblogbg
29.09.2012 17:57
ти си брутално тъп и безинтересен човек. Това е последният ТВОЙ коментар, който пускам в блога си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: becksssss
Категория: Забавление
Прочетен: 322229
Постинги: 41
Коментари: 1071
Гласове: 860
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031